Praktijk

Eindelijk is het dan zo ver, je stapt achter het stuur! Voor de meesten een spannend moment en dat is natuurlijk logisch! Iets nieuws, in een nieuwe omgeving met een ‘vreemd’ persoon naast je. Wij van Rijschool Wheels begrijpen dat en we zullen er alles aan doen om je op je gemak te stellen. Meestal zijn de zenuwen snel weg!

Weet je niet goed welk pakket je moet nemen, overleg dit met je instructeur en die kan na 1 of 2 lessen inschatten welk pakket/uren je nodig hebt om je praktijk van de 1e keer te halen! Geef je keuze zo snel mogelijk door ( na de 2e les ) zodat wij een factuur voor jou kunnen maken en we allebei weten waar we aan toe zijn. Heb je niet de middelen voor een pakket dan raden we een 10 rittenkaarten met los examen aan.

Voor de les

Spreek vooraf duidelijk met de instructeur af waar je opgehaald wilt worden, zodat onnodige vertragingen voorkomen kunnen worden. Mocht dit tijdens je praktijk ooit eens anders zijn stuur dan een berichtje vooraf.

Tijdens de les

Iedereen die ouder is dan 14 jaar dient zijn/haar identiteitsbewijs bij zich te hebben. Wij verwachten dan ook van jou dat je die altijd bij je hebt. Bij een staandehouding of een controle van de politie is het je eigen verantwoordelijkheid.

Na de les

Aan het einde van de les wordt vaak een nieuwe afspraak gemaakt. Noteer deze goed, zodat wij niet voor niets voor je deur staan. Mocht je het nog niet meteen weten kan je later ook een berichtje sturen wanneer je weer kan lessen.

Afzegging/verhinderingen

Het kan natuurlijk altijd een keer voorkomen dat de gemaakte afspraak niet meer zo goed uit komt voor je of je iets bent vergeten. We willen je natuurlijk wel vragen om dit zoveel mogelijk te beperken, omdat het ons onwijs veel tijd kost wijzigingen in de planning aan te brengen. Geef  het in ieder geval tijdig aan ons door! Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak afgezegd worden, moeten wij helaas in rekening brengen. Ook wanneer jij een rijles hebt gepland, maar niet thuis bent, zullen wij dit in rekening brengen. Indien je echt een goede reden hebt, zal er natuurlijk in alle redelijkheid gehandeld worden.

Tussentijdse Toets (TTT)

Een tussentijdse toets (TTT) is een proefexamen met een examinator van het CBR. Het is niet verplicht, maar je kunt wel kennismaken met een examen én een vrijstelling verdienen voor je bijzondere verrichtingen, zodat je deze niet meer tijdens je eerste examen hoeft uit te voeren. Na je TTT ga je rond de tafel met je instructeur en je examinator, zodat we samen kunnen bekijken wat jouw verbeterpunten zijn voor het examen. Je krijgt deze resultaten ook per mail van het CBR. Tijdens de reservering krijg je een e-mail van het CBR met de oproepkaart en zelfreflectieformulier. Print deze uit een neem ze mee naar het examen. Neem ook je ID-bewijs mee! Een TTT verhoogt je kans op slagen bij het examen!

2todrive

Met het 2todrive experiment kun je al vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen. Vanaf 17 mag je praktijkexamen doen (ook ttt), waarna je tot je 18e onder begeleiding van een coach/ouders/broers/zussen etc. moet rijden. Om aan dit experiment mee te doen moet je al voordat je op examen gaat een begeleiders pas aanvragen, zodat je geen onnodige vertraging oploopt. Informatie over het 2todrive kun je vinden op www.2todrive.nl

Niet tevreden?
Ondervind je problemen tijdens je rijopleiding of zit je ergens mee, laat het ons weten! Blijf er niet te lang mee rondlopen, als wij weten wat er scheelt kunnen we er misschien samen uit komen!

Het praktijkexamen

En dan is het zover: je praktijkexamen. Het examen wordt in overleg met je instructeur ingepland. Wij proberen dit ruim op tijd te overleggen, omdat de wachttijd bij het CBR nogal fluctueert. Zorg dat je goed voorbereid en voldoende uitgerust naar het examen gaat. Vaak wordt ook nog wel een rijles ingepland voor het examen, zodat de spanning wat minder wordt en alles al goed staat voor je examen.  Ook bij deze reservering krijg je een e-mail van het CBR met de oproepkaart en zelfreflectieformulier. Print deze uit en neem ze mee naar het examen. Vergeet niet je ID-bewijs!

Na het examen
Je bent geslaagd!! Maar wat nu? Je examenresultaat wordt digitaal naar de gemeente doorgestuurd, je krijgt dus geen papier mee. Je moet je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Bij sommige gemeenten moet je vooraf een afspraak maken. Een pasfoto en ID-bewijs is het enige wat je mee hoeft te nemen naar de afspraak. Het rijbewijs kost ongeveer 40 euro. Ben je nog geen 18 en doe je mee aan het 2todrive experiment, kijk dan hieronder even wat je nog extra moet doen voordat je je rijbewijs kunt aanvragen.

Eigen verklaring

Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord. De ‘Eigen verklaring’. Maar wat is dat nou precies? De eigen verklaring is een lijst met vragen die over je gezondheid gaat. Deze lijst moet je verplicht invullen alvorens een praktijkexamen te mogen doen. Dit geldt voor elke rijbewijscategorie. Vul deze lijst naar waarheid in, print hem uit en lever hem bij je instructeur in. Doe dit zo snel mogelijk om vertraging bij het CBR te voorkomen.

  1. Hebt u last van of last gehad van epileptische aanvallen, flauwvallen, aanvallen van abnormale slaperigheid overdag of andere bewustzijnsstoornissen?
  2. Hebt u last van of last gehad van evenwichtsstoornissen of ernstige duizelingen?
  3. Bent u onder behandeling of onder behandeling geweest voor een psychiatrische stoornis, een hersenziekte – zoals een beroerte- of een ziekte van het zenuwstelsel?
  4. Maakt u misbruik van of hebt u misbruik gemaakt van alcohol, geneesmiddelen, drugs of andere geestverruimende of bedwelmende middelen of bent u daarvoor ooit medisch onderzocht of onder behandeling geweest?
  5. Wordt of werd u behandeld voor inwendige ziekten als suikerziekte, hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, nierziekte of longziekte? Of hebt u een hart- of vaatoperatie ondergaan?
  6. Kunt u een arm, een hand of uw vingers niet of slechts beperkt gebruiken?
  7. Kunt u een been of voet niet of slechts beperkt gebruiken?
  8. Ziet u minder goed met één of beide ogen, zelfs als u gebruik maakt van een bril of contactlenzen?
  9. Wordt of werd u behandeld door een oogarts? Of hebt u een oogoperatie of een laserbehandeling van de ogen ondergaan
  10. Gebruikt u medicijnen die volgens de bijsluiter de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressieve middelen, anti psychotische middelen of opwekmiddelen?
  11. Hebt u nog andere aandoeningen, ziekten of functiebeperkingen die het besturen van motorrijtuigen moeilijker maken?

Naam……………………………………………….. Datum…………………………………….. Handtekening…………………….